2012-07-07

Stiklinis paukštis / D. Jazukevičiūtė


Skausmo, kančių ir daugybės „po oda įvarytų dyglių” kupina knyga.

Herojė yra nubausta gyvenimo išniekinimu ir laikinu pamišimu.

Po siaubingo išgyvenimo moteris siekia atskirti save nuo aplinkinio pasaulio ar patį atgrasų pasaulį amputuoti nuo savęs „lyg kokią gangrenavusią koją”. 

Aprašomas pasaulis yra toks baisus (po konkretaus įvykio), jog herojė renkasi tarp savanoriškos mirties ir tolimesnio gyvenimo išprotėjus. Moteris jaučiasi  ne tik išniekinta, pažeminta, praradusi orumą, bet ir lyg išskrosta, ir vietoj sielos teturinti didžiulį draskantį, niekur nepradingsiantį skausmą. Kančios sieloje laikas matuojamas kitaip:
nesvarbu, ką rodo laikrodis ar kalendorius - kančia visada trunka amžinybę.”

Iš vienos pusės yra telkiamos pastangos kaip pabėgti nuo įkyrių, nepaliekančių minčių, o iš kitos - noras susidoroti, susigyventi su patirta nuoskauda, ir blaškymasis tarp galėjimo bei noro užmiršti bei atleisti.

Ar įmanoma atsikratyti viena nuodėme, darant kitą? Ar įmanoma savo skausmą ir kančią  perkelti  kaltininkui? Ar tavo gyvenimą subjaurojusio žmogaus kančia palengvins tavąją?

Tačiau žvilgsnis į pasaulį per bepročio, laikinai pamišusio žmogaus prizmę, vis dėl to leidžia suvokti, jog „kartais mažas trupinėlis laimės yra svarbesnis  už visą laimės kalną“. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

papasakok ką manai...