2012-06-13

Nusivalęs grimą pažiūrėk į veidrodį… Kirminas paukštis / Marius Jonutis


Jei tavyje dar liko vaiko, jei jauti, kad vis dar gali pakeisti savo "formą", kad nesi sustabarėjęs ir nepajudinamas, jei manai, kad gali žiūrėti į visas puses, gali mintis pakreipti į kitas linkmes, o eiti vis dar norisi „per aplinkui“, jei dar gali priimti kitokias jau žinomų žodžių reikšmes, jei į vieną klausimą turi šimtą galimai teisingų atsakymų ir manai, kad pats klausimas yra atsakymo pradžia, vadinas, ši knyga – kaip tik tau.O jei esi visiškai priešingas žmogus - tai ši knyga - būtent tokiems, kaip tu! Pabandęs ją atversti iki paskutinio sakinio, gal tikrai pajusi, kad tai – pirmoji knyga, išmokiusi skraidyti po savo gyvenimo vingius.

Spalvotai baltai juodoje, nedidelėje, bet aštriais kampais knygelėje telpa viskas – istorija ir filosofija, psichologija ir politika ir netgi visa žemė: su žmonėmis, augalais, dangumi ir žeme, paukščiais ir kirminais, kai nėra visiškai aišku – kuris yra kuris… Telpa ir kiekvienas „aš“, kad ir kokioje visumoje jis būtų užsimaskavęs… Atpažinti save čia gali kiekvienas, net tas, kuris, gimęs vaikščioti, užsimanęs skraidyti sukonstravo lėktuvą….

Pats M. Jonutis apie šią knygą yra pasakęs: „Kelionės įkvepia ir išmuša iš vėžių, ant kurių stovi. Ši knyga kaip tik yra toks „nuėjimas į šoną“, nes jos šiaip jau nereikia.“

Linkiu, su šios knygos pagalba ne tik „nueiti į šoną“, bet ir gebėti po to sėkmingai grįžti į vėžes, kurios, tikiu, bus pakitusios :)
 
Kirmino paukščio mintys:

Ar, kai svajonės nėra, ji galėtų kaip nors išsipildyti? 
 
… bambėjimai ir pamokymai neturi jokios prasmės, kaip lėktuvas be benzino, vis tiek visi padarys taip, kaip visi padarytų, o kiekvienas – taip, kaip kiekvienas.

Netyčia“ – tai toks dažnai meluojantis žodis…

Ar uodega visada yra priešingoje pusėje nei galva? Kodėl uodega visada yra atgal, o ne, pavyzdžiui, į dešinę, koks čia sumanymas?

Imitacija“ – kai darai, kam netinki ir kas netinka, bet vis tiek darai.

… pasigamink sparnus ir bandyk. Stenkis kiekvieną dieną mažinti kritimų skaičių. Nepakilk per arti saulės. Jei nenori kristi nė vieno karto, stenkis nepakilti nė vieno karto.

Į kurią pusę yra pirmyn? Ar galima atgal? O į šoną?“

Širdyje“ – gana erdvi vieta, kur ne tik telpa – jei reikia - daugybė žmonių, net jau numirusių, bet ir galima imtis visokios veiklos, kuriai kitur gal ne visada rasi vietos. Galima skraidyti, nardyti arba bėgti – net jei visai neturi kojų arba sėdi nejudėdamas vežimėlyje.

Įsilieti“ – tokie mainai, kai už patogumą būti ne vienam, už atsakomybės padalijimą, atiduodama dalis – didesnė ar mažesnė, bet dažniau didesnė – tavęs. Lyg ir savęs išsaugojimas save prarandant.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

papasakok ką manai...